dissabte, 24 de març del 2018

Mònica Herrero experiments de Física i Jordi Bosch experiments de Química, un contrast molt interessant !!!

Mònica Herrero i Jordi Bosch varen venir el divendres dia 9 de març a fer experiments de Física i Química, molt agraïts a tots dos per aquesta sessió de divulgació. En els vídeos de sota podeu veure alguns moments, i a sota les explicacions.




Experiments de Química:

Canvi de color amb un "xupa-xup". Partim d'una solució lleugerament bàsica de permanganat potàssic (KMnO4) que aboquem en un vas (nom tècnic "vas de precipitats"). Després agafem un xupa-xup, el posem dins del vas i comencem a remenar el contingut amb el mateix xupa-xup. Poc a poc, el color va canviant de lila a blau, verd, groc i finalment taronja / marró. Explicació: el permanganat és un oxidant i en el xupa xup hi ha sucre ("glucosa"). La glucosa té grups alcohol que es poden oxidar a grups cetona. El permanganat, en anar oxidant la glucosa, ell es va reduint, i passa e l'estat +7 (inicial) a l'estat +6, +4, +3 i +2. Cada estat d'oxidació correspon a un color diferent.

Alquímia, convertim monedes de coure en or:  en aquest experiment posem en un vas de precipitats de vidre 1 gram de Zn (zinc metàl·lic) i una solució que conté una sal de zinc (clorur de zinc). Hi afegim monedes de 2 i 5 cts (que són de Cu (coure)) i ho escalfem amb un fornet fins a ebullició, i anem remenant amb una espàtula. En calent té lloc la deposició de Zn metàl·lic sobre la superfície del Cu, i es forma un aliatge (mescla de metalls) que es diu llautó, concretament llautó GAMMA, que té una proporció de Zn superior al 45%, i el mateix color que la plata. Després posem les monedes sobre la placa calenta. Amb això el Zn es difon cap al centre de la moneda i el llautó es converteix en llautó ALFA, que és el que té menys del 35% en Zn, i que té un color molt semblant a l'or.

Experiments de Física:
       
L'ou flotador: els objectes floten en funció o depenent de la densitat que tenen en relació a la densitat de l'aigua. Cal aclarir bé que la densitat és la quantitat de partícules que hi ha en un cos dins un volum. L'aigua té una densitat  concreta, i si hi afegim sal puja la seva densitat. Per tant flotaran més les coses si hi ha sal a l'aigua, com en el cas de la nostra flotació al mar enfront de la piscina.


Fent corrents tèrmics: si l'aire s'escalfa, es dilata (les partícules estan més separades), perd densitat i com que té menys partícules al mateix volum pesa menys, és més lleuger i puja. Recordeu que així és com es formen els núvols.

L'aigua també pesala columna d'aigua del punt més alt és menor i per tant rep menys pressió, té menys força i cau més a prop.

Faquir amb ous: una força feta sobre una gran superfície crea una pressió més petita perquè s'ha de repartir aquesta força sobre més "punts".

Podeu veure més fotografies aquí.